Onderwijs

De opleiding tot cardioloog wordt ondersteund door een combinatie van klinisch onderwijs op de werkplek en cursorisch onderwijs. Het cursorisch onderwijs wordt op lokaal, regionaal en landelijk niveau georganiseerd. Het lokale onderwijs bestaat uit klinisch onderwijs op de werkvloer (bv. overdrachtsmomenten, visite, bedside teachting, etc.) en lokaal onderwijs dat niet direct aan de werkplek gebonden is. Lokaal onderwijs omvat o.a. referaten, patiëntenbesprekingen, journal club, meet-the-expert, beeldvorming, ECG-onderwijs. De aios is verplicht het lokale onderwijsprogramma van de kliniek waar hij/zij werkzaam is te volgen. Het onderwijsaanbod kan per kliniek verschillen. Zowel de aios als de leden van de opleidingsgroep participeren actief in het geven en het volgen van deze onderwijsmomenten. Voor de inhoud en organisatie verwijzen we naar het lokale opleidingsplan. 

4.1 Regionaal onderwijs

  • GAO

De regio Groot Amsterdam organiseert 4x per jaar het Groot Amsterdam Onderwijs (GAO). De onderwerpen volgen het ESC textbook en de thema’s zoals vastgesteld in het landelijke opleidingsplan. Experts uit de eigen klinieken binnen de regio worden uitgenodigd om vanuit praktische (casuïstiek) invalshoek deze onderwerpen te bespreken om daarna de verdieping aan te brengen. De aios bereiden de onderwerpen goed voor om zo actiever te kunnen leren van de sprekers. Deelname is verplicht voor aios (tenzij dienst, vakantie, interne vooropleiding). Alle aios binnen het OOR Amsterdam (A en B kliniek) worden uitgenodigd. 

  • ACV

De aiossen worden ook uitgenodigd voor de ACV (Amsterdamse Cardiologie Vereniging) bijeenkomsten welke 4x/jaar een specifiek thema behandelt.

  1. Complex PCI bespreking

Tijdens HCK stage en/of aandachtsjaar invasieve cardiologie is er mogelijkheid om deel te nemen aan de regionale bijeenkomsten van de interventie centra Amsterdam (OLVG en AUMC) en Tergooi MC. Deze vinden 4 maal per jaar plaats en zijn geaccrediteerd.  In overleg wordt het thema vastgesteld zoals “complicaties”, “uitdagende casuïstiek” of “hartteambesluiten samen met cardiothoracaal chirurgen”. Elk deelnemend centrum presenteert een casus.

De regionale activiteiten bieden (ook) de mogelijkheid tot uitwisseling van ervaringen, bevorderen interactie tussen aios en cardiologen uit de verschillende klinieken, en stimuleren de vorming van eventuele klinische- en onderzoek verbanden.

Binnen de regio Groot Amsterdam is afgesproken dat de aios de verplichte cursus Stralingsdeskundige niveau 4M behaalt in het derde en/of vierde opleidingsjaar (B-opleiding). De verplichte echocardiografiecursus wordt in het vierde opleidingsjaar – ná stage beeldvorming 1 – gevolgd (A-kliniek).

4.2 Landelijk onderwijs

Het landelijke onderwijs wordt verzorgd door het al langer bestaande Cardiovasculair Onderwijs Instituut (CVOI). Deelname aan het landelijk cursorisch onderwijs is verplicht voor de aios en het hiervoor relevante schema wordt gedefinieerd door het CVOI curriculum. Naast het specifieke cardiovasculaire onderwijs is het de taak van het CVOI om discipline overstijgend onderwijs aan te bieden. Denk hierbij aan management in de zorg, ethiek, kwaliteit van de zorg, of financiering van de zorg. Dit landelijke onderwijs heeft een aantal vastgestelde verplichte onderdelen en facultatieve onderwerpen naar gelang de doelen van de aios. Uiteraard kan de aios in afzonderlijke gevallen i.o.m. de opleidingsgroep uitwijken naar onderwijs van buiten het CVOI curriculum. Voor nadere informatie verwijzen we naar het LOP.

4.3 Onderwijs aan medische studenten en coassistenten

Aios zijn actief betrokken bij het onderwijs aan studenten en coassistenten.

4.4 Wetenschap

Het verrichten van wetenschappelijk onderzoek behoort tot de mogelijkheden, wordt aangemoedigd en gefaciliteerd. De aios neemt hiertoe zelf het initiatief. De ondersteuning, uitvoering hiervan staat beschreven in de lokale opleidingsplannen van de A-klinieken. 

4.5 Overig onderwijs

Aios leveren een actieve bijdrage aan onderwijs aan verpleegkundigen en aios van andere medische vervolgopleidingen.