Regio Groot Amsterdam

Regio Groot Amsterdam is een samenwerkingsverband tussen twee A-klinieken en vier B-klinieken.  De opleiding tot cardioloog wordt begeleid door de hele opleidingsgroep van de samenwerkende klinieken. Voor algemene taken en verantwoordelijkheden van de opleiders voor de organisatie van de opleiding binnen hun ziekenhuis wordt verwezen naar het Kaderbesluit, het Specifiek Besluit cardiologie en de lokale opleidingsplannen.

Binnen de regio zijn de (plv) opleiders verantwoordelijk voor het afstemmen van stages en opleidingsonderdelen zodat de opleiding een logisch geheel is en de aios kan voldoen aan de eisen van het landelijk opleidingsplan. De (plv) opleiders stemmen organisatorische zaken zoals logistiek, in-, en doorstroom goed af. De (plv) opleiders nemen actief deel aan kwaliteit verbeterende processen zowel in de eigen instelling als met betrekking tot de regionale samenwerking. De (plv) opleiders faciliteren de deelname van aiossen aan verplicht landelijk en lokaal of regionaal onderwijs. De (plv) opleiders zorgen voor goede overdracht van aiossen binnen de regio.

De regio bestaat uit:

Academische kliniek A-opleiding (Amsterdam UMC, locaties Meibergdreef en de Boelelaan):

  • Dr. R.B. (Ramon) van Loon, opleider
  • Dr. D. Robbers-Visser (Danielle), waarnemend opleider

Algemene kliniek A-opleiding (OLVG, locatie Oost):

  • Dr. J.P.R. (Jean-Paul) Herrman, opleider
  • Dr. J.S.S.G. (Jonas) de Jong, inkomend opleider
  • Dr. N.S. (Nicola) Vos, inkomend waarnemend opleider

Algemene kliniek B-opleiding (Tergooi MC):

  • Mw. C. (Colette) Saraber, opleider
  • Mw. M.I. (Maribel) Madera Cambero, plaatsvervangend opleider 

Algemene kliniek B-opleiding (Dijklander Ziekenhuis, locatie Hoorn):

  • Dr. P.F.M.M. (Paul) van Bergen, opleider
  • Dr. Mr. E. (Eric) Wierda, plaatsvervangend opleider, Dijklander Ziekenhuis, locatie Hoorn

Algemene kliniek B-opleiding (Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar):

  • Dr. G.P. (Geert-Jan) Kimman, opleider
  • Dr. M.G.J. (Mariëlle) Duffels, plaatsvervangend opleider

Algemene kliniek B-opleiding (Spaarne Gasthuis, locatie Haarlem):

  • Dr. R. (Raymond) Tukkie, opleider
  • Dr. B. (Bart) Voogel, plaatsvervangend opleider

1.1 Landelijke kaders en regionale afspraken

In het LOP Cardiologie 2022 staan uitgangspunten en randvoorwaarden beschreven waaraan de opleidingsregio moet voldoen om op een goede wijze invulling te kunnen geven aan het regionaal opleiden. Dit actuele regionale opleidingsplan is geheel gebaseerd op dit gereviseerde landelijke curriculum. Dat betekent dat alle eisen en voorschriften zoals in het landelijk plan zijn beschreven onverminderd worden gevolgd door alle ziekenhuizen van Regio Groot Amsterdam. Het gaat uit van de mogelijkheid voor aiossen om te versnellen en te differentiëren. Het beschrijft welke aspecten van de cardiologie waar worden aangeboden in de regio. Dit geldt voor het opleiden op de werkplek, het cardiologisch onderwijs, het discipline overstijgend onderwijs en de niet medische profilering. Ook wordt weergegeven hoe de aios periodiek en centraal zullen worden geëvalueerd door de regionale opleidersgroep, zodat bekwaamheidsniveaus geldend zijn voor de gehele regio, en overgenomen kunnen worden door de betrokken opleidingsziekenhuizen. Deze beschrijvingen voldoen aan de uitgangspunten en randvoorwaarden zoals gesteld in hoofdstuk 2 en 3 van het LOP.

1.2 Uitgangspunten

Binnen Regio Groot Amsterdam hebben we uitgangspunten geformuleerd met als basisuitgangspunt dat de juiste beroepsinhoud wordt aangeleerd op het moment dat je als aios eraan toe bent.

  • Regionale afspraken maken individueel opleiden mogelijk. Aiossen moeten bedenken wat voor type cardioloog ze willen worden en wat ze daarvoor moeten leren. Alle leersituaties zijn weliswaar binnen de regio aanwezig, maar niet altijd in één ziekenhuis beschikbaar. Daarom hebben we regionaal afspraken gemaakt over de invulling van de opleiding voor de individuele aios en ook over de logistiek rondom in- en doorstroom van aios, zodat de continuïteit van zorg op instellingsniveau niet in gevaar komt. 
  • De aios krijgt in de regio voldoende leermomenten aangeboden om aan het eind van de opleiding in alle thema’s en EPA’s zelfstandig en bekwaam te acteren. 
  • De aios zal gaandeweg de opleiding kiezen welke differentiatiestage(s) gevolgd zal (zullen) worden, o.a. afhankelijk van de beschikbaarheid van de stages in de regio. 
  • Ook is het mogelijk om een buiten-regionale of internationale stage te kiezen. Afspraken hierover worden in het individueel opleidingsschema vastgelegd. Veranderingen kunnen gedurende de opleiding gemaakt worden in overleg met de opleider uit de A-kliniek en geschiedt bij voorkeur door uitruiling. 
  • De opleiders vertrouwen op elkaars beoordelingen van bekwaamheid. Bij het overstappen van de ene naar de andere opleidingskliniek is duidelijk wat het bekwaamheidsniveau van de individuele aios is, wat hij al kan en wat hij nog moet leren. Binnen Regio Groot Amsterdam zijn afspraken gemaakt over de wijze waarop aiossen beoordeeld en bekwaam verklaard worden, conform het LOP. Dit vergroot het vertrouwen en voorkomt dubbel werk. 

1.3 Randvoorwaarden:

  • Binnen Regio Groot Amsterdam is duidelijk wat een aios in welk opleidingsziekenhuis kan leren (zie tabel 1). Alle opleiders binnen Regio Groot Amsterdam hebben inzichtelijk gemaakt wat een aios in hun instelling kan leren, welk niveau dit betreft en hoe hij/zij daarin begeleid worden. 
  • Binnen Regio Groot Amsterdam is bekend wat aan specialisme overstijgend onderwijs wordt aangeboden en welke facultatieve niet medische profileringsstages aiossen kunnen volgen. Ook de voorwaarden waaronder dit kan, zijn in kaart gebracht. 
  • De opleidingsziekenhuizen binnen Regio Groot Amsterdam zijn gelijkwaardige partners. Geen enkele instelling kan de hele opleiding zelf invullen. De instellingen binnen de regio hebben elkaar nodig om samen een volledige opleiding te kunnen bieden.
  • Werving en selectie van aios wordt door de beide A-klinieken georganiseerd. Gezamenlijk opleiden betekent ook dat de Regio Groot Amsterdam opleiders zich gezamenlijk verantwoordelijk voelen voor de aiossen die de opleiding in de regio volgen. 
  • De opleiders van de A klinieken en de opleiders uit de B-klinieken zorgen voor een gezamenlijke beoordeling want beoordelen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle betrokken opleiders. De beoordelend opleider neemt formeel de opleidingsbesluiten die gevolgen hebben voor het opleidingsschema. 

Bestaande regionale samenwerkingsverbanden zijn benut en verbeterd. Er wordt in toenemende mate en intensiever samengewerkt. Dit is belangrijk voor de bewaking van de kwaliteit van de opleiding en biedt kansen op het vlak van opleiders- en opleidingsprofessionalisering.